Mps Feniks - Postbus - Zeeburgerkade 612 - 1019 HS Amsterdam - Tel. +31 6 5314 7553 - info@fenikscharter.com logo van garantiefonds

Feniks in tijden van corona

Het is niet niks wat we momenteel met zijn allen doormaken. Het coronavirus hakt ook de plannen met de Feniks in mootjes. Zeer tot spijt van de bemanning en vooral natuurlijk van onze gasten. 

De airconditioning en zonnepanelen waren nog niet gemonteerd of we wisten dat we voorlopig stil zouden liggen. 

Normaal gesproken brengen we de hele zomer door in België en Frankrijk. Dit jaar zit dat er niet in. Daarom hebben we ons hele programma omgegooid. We blijven deze zomer in Nederland! 

En om aan de eisen van deze tijd te voldoen hanteren we een protocol!

 

Maatregelen 1,5 meter economie aan boord van de Feniks 

versie 8 juli 2020

Protocol


1. Algemene maatregelen, 1,5 meter

  • Hang duidelijk zichtbaar – in alle openbare ruimtes van het schip – een hygiëne instructie op. 
  • Houd 1,5 meter afstand (leden uit 1 huishouding uitgezonderd).
  • Per algemene ruimte het max. aantal gelijktijdig toegestane personen aangeven.
  • Waar nodig afstandsmarkeringen aanbrengen.
  • Leg gasten uit welke maatregelen genomen zijn en hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een veilige omgeving. (Zie instructies aan gasten en personeel.)
  • Wandelroutes definiëren aan boord:
    • Gasten die hun hut verlaten kijken of bij het verlaten of er andere personen in de gang lopen. Zo ja, dan blijven ze in hun hut tot de gang leeg is, daarna kunnen ze hun hut verlaten.
    • Gasten die de trap af willen, wachten tot de opgaande gast gepasseerd is. De ruimte om te passeren is buiten, op 1,5 mtr van de deur.
  • Bemanning maakt relingen regelmatig en zichtbaar voor gasten schoon.
  • Bemanning organiseert van boord gaan passagiers met gepaste afstand.

2. Algemene maatregelen, hygiëne

  • Hang duidelijk zichtbaar – in alle openbare ruimtes van het schip – een hygiëne instructie op.
  • Regelmatig uitleg aan gasten over de maatregelen.
  • Zorg ervoor dat er bij de ingang(en) van het schip een mogelijkheid is om de handen te ontsmetten. 
  • Zet in elke hut, bij openbare wastafels en bij openbare toiletten pompjes met desinfecterende zeep en papieren handdoeken (i.p.v. stoffen handdoeken).
  • Controleer bij aan boord gaan of er sprake is van verschijnselen die mogelijk op Corona duiden
  • Regelmatige ontsmetting van contactoppervlakken: deurklinken, trapleuningen, tafels, relingen, lichtknoppen en andere zaken die veelvuldig door gasten worden aangeraakt.

3. Instructies/training bemanning

  • Uitleg en oefenen extra hygiëne maatregelen (schoonmaak) en algemene maatregelen zoals aan – en van boord gaan (restaurant, eenrichtingsverkeer) en omgaan met beschermingsmiddelen.
  • Uitleggen hoe corona gerelateerde klachten kunnen worden herkend en wat te doen.
  • Dagelijkse briefing bemanning.
  • Wat gaat goed, wat kan beter, wat moet aangepast worden?
  • De bemanning heeft een voorbeeldfunctie; iedereen houdt zich aan de regels.
  • Bemanning maakt schoon volgens schoonmaken aan boord protocol. 
  • Als een bemanningslid coronaverschijnselen krijgt dan van boord en vervangen door ander bemanningslid.

4. Instructies aan gasten 

  • Voor binnenkomst moet de gasten weten wat te doen in het geval dat ze symptomen krijgen, zie website RIVM. 
  • Aan het begin van de reis instructies geven aan de gasten, daarna herhalen indien nodig.
  • Vaak handen wassen met desinfecterende zeep. 
  • Handen schudden en ander fysiek contact vermijden. 
  • Niezen en hoesten in de elleboog of papieren zakdoeken gebruiken. 
  • Bij symptomen gaat de gast bij de eerstvolgende gelegenheid van boord.
  • Klant informeren dat er contact opgenomen kan worden indien er binnen 14 dagen een besmetting ontstaat en andersom als de klant binnen 14 dagen na verlaten van het schip corona heeft, moeten ze contact opnemen.

5. Algemene maatregelen catering

  • Extra schoonmaakrondes in de keuken.
  • Geen buffetten, alles uitgeserveerd per persoon. Dus ontbijt samen met lunchpakketjes in de keuken samenstellen.
  • Max. 2 personen in de keuken. 
  • Keukenpersoneel en bedienend personeel draagt handschoenen en mondkapjes.
  • Geen zelf-catering.
  • Glazen, bestek etc. altijd afwassen (in de vaatwasser) met heet water. 
  • Maximaal 12 personen tegelijkertijd in de salon, met inachtneming van 1,5 mtr afstand. 
  • Volledige ruimte gebruiken + strikte tafelschikking om de 1,5 meter te handhaven.
  • Wegwerp servetten en placemats gebruiken.
  • Gebruik zoveel mogelijk mono-verpakkingen voor broodbeleg, maar denk ook aan zoutjes etc. 
  • Vermijd zoveel mogelijk gebruik van etenswaar waar gasten met de handen aan moeten zitten.